Te proste ciasteczka z dżemem piekę co roku na Walentynki. Sprawiam nimi dużo radości moim bliskim
Zamiast kupować na Walentynki gotowe słodkości, lepiej przygotować je własnoręcznie. Będą naturalne, smaczne i zrobione od serca. Można nimi obdarować wszystkie ukochane osoby. Każdy z pewnością ucieszy się z takiego słodkiego podarunku i schrupie ciasteczka ze smakiem. Wystarczy je tylko ładnie opakować.
Jak zrobić kruche ciasto na ciasteczka?
Walentynkowe ciasteczka robię zwykle z ciasta kruchego. Jednak nie jest to klasyczne ciasto, a bardziej migdałowe. Przygotowując je, część mąki i masła zastępuję zmielonymi migdałami. Dzięki temu ciasto ma doskonały smak i aromat i jest niezwykle delikatne.
Jak zrobić ciasteczka migdałowe z dżemem
Przygotowanie tych efektownych, walentynkowych ciasteczek jest naprawdę proste. Gdy zagnieciecie ciasto, główna część pracy jest za wami. Teraz pozostanie się pobawić w wycinanie i składanie ciasteczek. Z rozwałkowanego ciasta należy wykroić krążki takiej samej wielkości, a w połowie z nich dodatkowo wyciąć foremką serduszka. Po upieczeniu krążków pełnych i z wycięciem, składa się je przekładając dżemem. Oczywiście najlepiej czerwonym.
Przepis: Ciasteczka walentynkowe
Kruche, migdałowe ciasteczka z dżemem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 80 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1/2 słoiczka dżemu malinowego lub truskawkowego
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej zmielone migdały i sól, wymieszaj. Dodaj kawałki schłodzonego masła, całość posiekaj i rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder i żółtko, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię, schłodź.
- Wykrawanie ciastekCiasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i małą szklanką lub foremką wykrój krążki. Z połowy krążków przy pomocy foremki wykrój serca.
- Pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej krążki pełne i z wycięciem, a także wykrojone serca. Ciastka upiecz na rumiano w 190 stopniach Celsjusza, wystudź.
- Sklejanie ciastekPełne krążki smaruj dżemem i przykrywaj krążkami z wycięciem. Całość lekko dociśnij. Powstałe ciastka oprósz cukrem pudrem. Upieczone serduszka też ułóż na talerzu z ciasteczkami.
Wskazówka: Możesz kupić migdały w skórce, zalać je gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Gdy skórka zmięknie, wystarczy ją usunąć, a osuszone migdały zemleć lub zblendować na niemal gładką masę.
Inny pomysł na walentynkowe ciasteczka
Z kruchego ciasta z dodatkiem mielonych migdałów można też przygotować nieco inne ciasteczka. Wykrójcie je jak powyżej, tylko potem sklejcie krążki pełne i z wycięciem, smarując rozkłóconym jajkiem. Po upieczeniu powstałe wgłębienia w kształcie serc wystarczy wypełnić tężejącą galaretką i poczekać aż całkowicie zastygnie.